Op zaterdag 23 en zondag 24 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Het wordt de vijfde editie van deze populaire tuintelling waarin we heel Nederland oproepen om gedurende een half uur alle bestuivers te tellen in de tuin, op het balkon of een groene plek in de buurt.
Wetenschappers komen dankzij deze tellingen steeds meer te weten over de stand van de wilde bij in Nederland. En dat is belangrijk voor het beschermen van deze nuttige, maar bedreigde diersoorten.
Bezorgd om de wilde bij
Tachtig procent van onze eetbare gewassen en bijna negentig procent van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten. Helaas is de helft van de 360 bijensoorten die in ons land voorkomen bedreigd. Ze hebben te lijden onder de intensieve landbouwmethoden, bestrijdingsmiddelen, verstedelijking en ons groenbeheer. Niet voor niets zijn wetenschappers bezorgd, en gaat er veel aandacht naar het beschermen van deze mooie en belangrijke diersoorten.
“De resultaten van de Nationale Bijentelling dragen bij aan die bescherming”, zegt Koos Biesmeijer, Wetenschappelijk directeur en bijenexpert bij Naturalis. “Het geeft inzicht in de toe- en afname van bijensoorten, vanuit vrijwel alle regio’s in Nederland. Zeker nu we deze data voor het vijfde jaar op rij binnenkrijgen, kunnen we variabelen als het weer gaan uitsluiten en tendensen gaan zien.”
Burgeronderzoek
Steeds meer mensen doen mee aan de Nationale Bijentelling. Vorig jaar ontvingen de onderzoekers data van 11.143 deelnemers. In totaal telden zij 201.789 bijen en zweefvliegen. De organisatie van de Nationale Bijentelling hoopt uiteraard opnieuw op een recordaantal tellers. “Eén van de doelen van de telling is ook om Nederland bewust te maken van het belang van de wilde bij, en mee te geven wat je zelf kunt doen om de soorten te helpen beschermen. Hoe meer Nederlanders, jong en oud, actief meedoen, hoe meer mensen zich daar bewust van zullen zijn.”
“Zeker nu we deze data voor het vijfde jaar op rij binnenkrijgen, kunnen we variabelen als het weer gaan uitsluiten en tendensen gaan zien.”
Over de Nationale Bijentelling
De Nationale Bijentelling is een jaarlijks terugkerend onderzoek van Naturalis, LandschappenNL, IVN Natuureducatie en Natuur & Milieu en uitgevoerd door burgers. Het onderzoek geeft wetenschappers inzicht in de trends van bijenpopulaties in Nederland.
Door meer te weten te komen over de stand van de bijen in ons land, kan de bij beter worden beschermd. De bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.
Aan de Bijentelling van 2021 deden 11.141 mensen mee, die telden gezamenlijk maar liefst 201.676 bijen en zweefvliegen. Dit was vorig jaar de Top 10.
- Honingbij | 54.983 x
- Rosse Metselbij | 12.958 x
- Aardhommel of Veldhommel | 12.743 x
- Gehoornde metselbij | 9.945 x
- Sachembij | 8.606 x
- Bijvlieg | 7.290 x
- Vosje | 6.550 x
- Akkerhommel | 6.310 x
- Tuinhommel | 6.098 x
- Grote Narcisvlieg | 5.321 x
Je bijenkennis bijspijkeren
Om de bijen en zweefvliegen goed van elkaar te kunnen onderscheiden moet je ze natuurlijk eerst bij naam kennen. Op nationalebijentelling.nl vind je daarvoor alles wat je nodig hebt. Je kunt er een bijengidsje downloaden met daarin de bijensoorten die je in het voorjaar in je tuin kunt treffen.
In het gidsje staat helder beschreven hoe je de soorten herkent, en waar en wanneer ze vooral rondvliegen. Liever bewegend beeld? Op de site vind je ook een handig overzicht van korte filmpjes per soort.
173