De gemeente Roosendaal maakt werk van inclusie. De komende periode wordt samen met inwoners een meerjarige bewustwordingscampagne opgezet en gaat ook de gemeentelijke organisatie aan de slag met inclusie.
Zijn wie je bent
In de gemeente Roosendaal willen we dat iedereen zich thuis voelt, door een aantrekkelijke en veilige gemeente te zijn. Dat klinkt prachtig, maar het is nog niet voor iedereen vanzelfsprekend of realiteit.
Bijvoorbeeld voor inwoners met een lichamelijke of psychische handicap, met een andere afkomst, een chronische ziekte, een bepaalde seksuele voorkeur, laaggeletterden. Er zijn nog te veel (onbewuste) vooroordelen, onbegrip, discriminatie, uitsluiting en gevoelens van onveiligheid. Je ziet het in het onderwijs, bij sportverenigingen, op straat, in winkels en op veel andere plekken in onze gemeente. Dat moeten we leren zien en willen we doorbreken.
Wethouder Klaar Koenraad: “Dat we hard aan de weg timmeren om een inclusieve gemeente te worden zie je al aan het feit dat we sinds 2018 Regenbooggemeente zijn en er hard wordt gewerkt aan een Dementievriendelijke gemeente.
We hebben daar mooie actieprogramma’s voor en ik zie écht een beweging ontstaan. Onze opgave is echter veel groter en dus ben ik blij dat we het breder gaan aanpakken. Zowel vóór en met onze inwoners als in onze gemeentelijke organisatie.”
Vertrekpunt
De motie discriminatie en racisme van de Roosendaalse gemeenteraad uit 2019 en het daaruit voortvloeiende uitvoeringsplan dat in 2021 werd opgesteld, vormen het vertrekpunt van de bredere aanpak. De uitvoering gebeurt op twee manieren:
1. Er wordt voor en samen met inwoners een meerjarige bewustwordingscampagne ontwikkeld
Deze campagne gaat de kennis van inclusie vergroten, de bespreekbaarheid ervan stimuleren en de bewustwording verbeteren. Met als ultiem doel: meer begrip en acceptatie. De ontwikkeling van de campagne begint helemaal blanco. Er wordt vooraf niets ‘voorgeschreven’.
De uiteindelijke campagne is het resultaat van:
Groepsgesprekken met ervaringsdeskundige inwoners.
Deze vinden begin februari volgens de geldende coronarichtlijnen plaats, onder begeleiding van creatieve partner Goedzooi, die ruime ervaring heeft met co-creatie.
Een brede informatie-uitvraag.
Alle inwoners die zich betrokken voelen, worden uitgenodigd om hun ervaringen, ideeën en tips te delen:
– Via e-mail: inclusie@goedzooi.com
– Door een getypt bericht te sturen via Whatsapp naar nummer +31 76 700 26 40
– Door een gesproken bericht te sturen via Whatsapp naar nummer +31 76 700 26 40
Hiervoor vragen we tevens aandacht via onze sociale media en onze wekelijkse pagina in de Roosendaalse Bode. Alle input komt vervolgens bij elkaar, waarna eind februari bekend wordt hoe de campagne eruit gaat zien.
2. Er komt een aanpak voor de gemeentelijke organisatie
Ook voor de gemeentelijke organisatie ligt er een opgave. Die is tweeledig:
In de organisatie moet iedereen zichzelf kunnen zijn, zich onbevangen en veilig voelen in de omgang met elkaar. Daarnaast moet de “inclusie-gedachte” een vaste waarde worden in het dagelijks werk, zoals bij het maken van beleid en bij de uitvoering ervan.
De komende periode wordt hier nader invulling aan gegeven.
176