950 leerlingen van vijf vmbo-scholen in Roosendaal en Oudenbosch doen woensdag 1 maart hun eerste (net)werkervaring op. Ze komen naar het beroepenfeest van Roosendaal on Stage. Hier vinden ze 261 professionals in 179 beroepen bij 113 bedrijven en Curio mbo-opleidingen. Voor de leerlingen is het een eerste stap naar relevante werkervaring. De bedrijven triggeren de werknemers van de toekomst alvast om straks voor hun te komen werken. Roosendaal on Stage is een belangrijk podium voor vmbo’ers.
Het is dit jaar de achtste editie van Roosendaal on Stage. Het is de regionale versie van het landelijke Vmbo on Stage. Curio prinsentuin Oudenbosch is samen met het Da Vinci College al sinds de start betrokken bij de organisatie van het beroepenfeest. Ook Curio studenten van de opleidingen Beveiliging en handhaving en Podium- en Evenemententechniek zorgen er mede voor dat ook deze editie weer goed verloopt. Op de beroepenmarkt staat ook een aantal mbo-opleidingen van Curio, zoals de opleidingen Kapper en Onderwijsassistent. Roosendaal on Stage vindt dit jaar plaats in de gymzaal van het Da Vinci College in Roosendaal.
Afspraak bemachtigen voor de doedag
De vmbo-leerlingen uit (vooral) het derde jaar mogen elk zelf kiezen met welk(e) organisatie(s) ze in gesprek willen. Er zijn vertegenwoordigers van bedrijven in vier sectoren: Groen en Natuur, Techniek
Handel en Economie en Zorg, Welzijn en Maatschappij. Er staan professionals van een hondentrimsalon, drukkerij, (snoep)fabriek, bruidsmodezaak of gemeente bijvoorbeeld. Het doel is een afspraak te bemachtigen voor de doedag bij die organisatie. De leerlingen kunnen dan een dagdeel meelopen en ervaren of dat ene leuke beroep inderdaad bij hen past. Is fietstechnicus inderdaad iets voor me? Of hovenier? Of Verzorgende IG?
Keuzevrijheid voor elke leerling
“Het beroepenfeest helpt leerlingen op allerlei manieren,” vertelt organisator Selmin Umar. ‘Het is een krachtige loopbaanomgeving met keuzevrijheid voor elke leerling. Verder leren ze wat ze moeten doen om een werkafspraak te maken. En op de doedag leren ze dat ze op tijd moeten komen, veilig moeten werken en nog veel meer.” Dennis Linders, docent op Curio prinsentuin Oudenbosch vult aan: “Op school blikken we terug op de gesprekken. Wat ging er goed, wat was leuk, ligt het je, wat heb je nodig om je hierin te ontwikkelen.” Linders benadrukt dat het in deze moderne tijd een opzet als deze erg belangrijk is. “Elkaar ouderwets de hand schudden is echt noodzaak om de verbinding tussen organisaties en toekomstig personeel te leggen.”
Visitekaartje symboliseert interesse
De opzet heeft resultaat. Natuurlijk niet op de korte termijn. Maar 8 jaar na de eerste editie komt een aantal van de toenmalige vmbo-leerlingen nu terug als beroepsbeoefenaar. Zij vertellen op het beroepenfeest alles over hun vak en proberen de nieuwe leerlingen tot hun doedag te ‘verleiden’.
De aanwezige bedrijven kunnen trouwens prima zien naar welke sector en welk vak de voorkeur van elke leerling uit gaat. “De leerlingen hebben allemaal een visitekaartje gemaakt waarmee ze hun interesse symboliseren. Woensdag komen ze in drie groepen naar de locatie en hebben ze drie kwartier de tijd om een afspraak voor een doedag te maken. En per ronde wint de maker van het beste visitekaartje een cadeaubon.”
66