Met de woonzorgvisie en de woonagenda heeft de gemeente Roosendaal een stevig fundament gelegd onder het woon(zorg)beleid voor de komende jaren. Met een breed opgezet onderzoek wordt, als vervolg op de woonzorgvisie, gekeken hoe de woonwensen van de bewoners nu en straks het beste kunnen aansluiten op het beschikbare aanbod.
Want we krijgen te maken met een steeds grotere groep mensen die alleen of met zijn tweeën woont en ook de woonwensen veranderen in de loop van de tijd. Het ideaal is, dat er altijd een woning beschikbaar is, in de grootte en op de locatie die op dat moment het beste bij iemand of een gezin past. In de komende weken valt er een uitnodiging voor deze enquête in ruim 30.000 Roosendaalse brievenbussen. Hoe meer mensen meedoen, hoe beter we in beeld hebben hoe de woonvraag van de toekomst er uitziet.
In dit onderzoek worden ook nieuwe woon(zorg)vormen in beeld gebracht. Voor sommigen is een woning met alle (zorg)voorzieningen op loopafstand al voldoende. Anderen zoeken een huis in een hofje, of willen juist een appartement in het centrum. Misschien wel op een plek waar ‘oud’ en ‘jong’ bij elkaar woont. Of een plek waar ontmoeting kan plaatsvinden.
Bovendien, wanneer ouderen kunnen kiezen voor een kleinere, comfortabele woning die wellicht beter past, al of niet met zorg op afstand of misschien wel met zorg in hetzelfde complex, dan komt er ook weer woonruimte vrij voor grotere gezinnen. Naar alle woonvormen en wensen wordt in de enquête gevraagd.
Wethouder Klaar Koenraad: “Het is belangrijk dat mensen niet gewoon een huis hebben, maar dat dat ook een huis is waar mensen lang en gelukkig kunnen wonen. Dat heeft alles te maken met de locatie, de directe omgeving en de beschikbaarheid van hulp of zorg.
Vergeet ook niet dat de plaats van een woning een belangrijke bijdrage kan leveren aan woongeluk. En dat betekent weer dat voorzieningen zoals zorg of winkels, maar ook de buren in de directe omgeving belangrijk zijn. We willen graag dat de Roosendaler gelukkig woont. En deze enquête kan ons mede vertellen hoe we daarvoor kunnen zorgen.”
Wethouder Toine Theunis: “De woonagenda is een opdracht die gaat over totalen. Deze woonenquête gaat ons veel meer vertellen over de wensen en ideeën van de Roosendalers. Wanneer we die twee gegevens op een slimme manier combineren, kunnen we ons beleid verfijnen.
Zodat er voor heel veel woonwensen gebouwd kan worden. En vergis je niet. Wanneer er een goede doorstroming ontstaat, komen er weer woningen vrij voor bijvoorbeeld grotere gezinnen.”
161